Cum spargi parola unui fisier arhivat cu WINRAR?

cum spargi o parola de winrar?

Sa spargi parola unei arhive winrar se dovedeste a nu fi un lucru prea usor, oricat se lauda diverse softuri dedicate ca pot face minuni. Iata ce am incercat eu

E sambata si este frig si ploaie, asa ca m-am decis sa imi fac curat prin computer. Astazi mi s-a pus pata pe o arhiva winrar, veche de vreo 12 ani, arhiva pe care de obicei o tot mut de colo colo prin computer si o las in asteptare pentru ca i-am uitat parola. Un moment perfect sa incerc sa o sparg  si sa vad ce contine misteriosul fisier.. Oricum nu am altceva mai bun de facut. Google repede dupa ‘crack rar password’ si aflu cum se numesc programele care fac asta. Din nefericre, se pare ca in ultimii ani nimeni nu a mai venit cu ceva nou. Cele mai noi programe de gen sunt de prin 2005-2007: rarpasswordcracker, cRARk, rarcrack, PassFab for RAR, RAR Password Unlocker, KRyLack RAR Password Recovery, Accent RAR Password Recovery, Intelore RAR Password Recovery, RAR Password RemoverFreeware, bla bla bla

Sunt sigur ca majoitatea sunt niste mizerii penale dupa ce am mai citit cate ceva pe net despre ele. Am descarcat cateva in versiunea demo insa am descoperit repede ca nu faci mare lucru cu ele si ai limitari in lungimea caracterelor de cautat. Am gasit si versiuni online unde incarci fisierul parolat si probabil vreun computer puternic cauta mai repede. Dar nu, multumesc, nu imi trimit online o arhiva care poate contine orice si sa o las pe mana altora. M-am oprit la o versiune full de Rar Password Unlocker care costa vreo 50 de euro. Norocul meu ca am gasit aplicatia asta ‘la baieti’.

Am decis sa  imi incerc norocul si sa folosesc acest program. Sper sa si reusesc sa recuperez parola. Cu aceasta ocazie fac si un mic test simultan cu cu doua sisteme spre a decide pe care il voi lasa sa lucreze :
——
Sistem de test 1:
I7-6700k @ 4Ghz , 32GB RAM, GTX 1080Ti, win 10 PRO 64 biti
3 ventilatoare noctua pe carcasa in fata, 2 sus, 2 ventilatoare mari pe coolerul noctua de pe procesor si un ventilator mare in spatele carcasei

Sistem de test 2:
Un workstation Dell Precision T7600, 2xXeon E5-2667 @ 2,90Ghz, 152Gb RAM ECC , GTX 1070, Win 10 PRO 64 biti, doua coolere stock, fiecare encapsulat intr-o carcasa de plastic pe propriul procesor , un ventilator pe spatele carcasei. Carcasa ofera avantajul unui flow de aer optimizat prin niste canale de plastic dedicate
————–
Conditii de test :
– Temperatura ambientala din camera : 31 grade C, desi tin geamul putin deschis iar afara e racoare ( nu mai mult de 17 grade)
– RAR Password unlocker V 4.2.0.0, cea descarcata de ‘la baieti’..
– Un fisier RAR de vreo 12 ani cu poze de pe telefonul meu, protejat draconic. Presupun ca am dosit poze cu vreo exa despuiata. Sper sa descopar ce aveam acolo.
Metoda identica pe ambele statii : Brute force Attack (prima optiune)
Am bifat pe ambele optiunea cu idle pe procesor
—————
Testul a inceput la
14:45:50 pe workstation
14:45:54 pe sistemul de gaming
—————————-
START :
– sistemul de gaming isi creste subtil nivelul de zgomot, ramane abia perceptibil insa se simte un pic mai prezent. CPU blana in 100%, ruleaza la 4,19Ghz si se simte un usor lag pe orice altceva fac pe computer, fara insa a intrerupe deranant alte activitati. Utilizare RAM 10,5/32, dar am pornite extrem de multe chestii in acest moment. Placa video sta in 15-16% load cu 1,1/11GB ocupati. Nu stiu cat din resursele astea sunt mancate de aplicatie, insa cu siguranta procesorul este actorul principal.
VITEZA DE SCANARE : intre 1370 – 1500  paswords/s

– workstation-ul : in primele 5 secunde isi creste turatia precum un Boeing la decolare si ramane asa pe toata ora de rulare. Zgomotul este deranjant. Procesor intre 95-97% utiilizare, functionand la 3.19 Ghz, RAM 6/152 utilizati, placa video sta constant in 1% 0,3/8 GB utilizati
Cel mai important : VITEZA DE LUCRU : 2700 – 2900 parole/s, cu un varf maxim de 3000 la pornire.

In concluzie :
– voi opri sistemul de gaming din moment ce analiza se face mai rapid pe workstation
– se constata ca desi workstationul are procesoare mai lente, randamentul este mai mare. Oare aplicatia stie sa foloseasca avantajul multiprocesor?
– se constata ca performanta nu este influentata de cantitatea de RAM, atata timp cat ai aproximativ 8Gb
– se constata ca placa video nu are sa aiba vreun impact in acest proces (stiu ca unele programe de acest gen se lauda cu implicarea GPU-ului)
– in aproximativ o ora de rulare, programul a efectuat de 3 ori niste autosave-uri
– in aproximativ o ora progresul este de undeva 0,ceva% pentru ambele sisteme, sensibil mai mult in workstation
– daca e sa tin cont de progresul actual, calculand timpul necesar, cred ca sunt necesare zile intregi, poate saptamani sa finalizeze

CONCLUZIA GENERALA – programul nu are un algoritm suficient de bun si de rapid de cautare incat sa justifice factura la curent pe o saptamana si forjarea unei statii de lucru (care lucreaza la temperaturi destul de mari vad eu) pentru a recupera niste poze de acu’ 12 ani probabil deochiate, cu probabil vreo exa. Arhiva intra in conservare din nou pana cand tehnica va mai evolua sau cel putin pana la iarna cand o sa vreau sa folosesc statia de lucru pe post de centrala termica de apartament.

Sunt curios daca tu ai descoperit o metoda mai buna care chiar sa functioneze. Lasa-mi un comentariu daca ai gasit solutia magica!

 

Comentarii pe Facebook